Какво трябва да знаем преди да изберем начина на отопление на жилище

март 29, 2024

Изборът на отопление за Вашия дом включва няколко фактора, които трябва да имате предвид, за да осигурите ефективност, ефикасност, ниски разходи и най-вече удобство и комфорт. Преди да вземете окончателно решение трябва добре да обмислите следните фактори:

Разходи: Сравнете първоначалните разходи за закупуване и инсталиране на отоплителната система с дългосрочните разходи за енергия, както и поддръжка и ремонти. При някои видове отоплителна техника първоначалната инвестиция е по-висока, но в последствие сметките са значително по-ниски.

Вид отопление: Различните методи за отопление използват различни видове източник на енергия, като природен газ, електричество, дърва, пелети, пропан бутан и други. Трябва добре да премислите кой е най-подходящия източник на енергия спрямо района, в който се намира жилището.

Нива на шум и комфорт: Различните отоплителни системи произвеждат различни нива на шум и комфорт по време на работа. Например, неправилно подбраните конвектори с вентилатори и климатиците могат да бъдат шумни и да пораждат дискомфорт заради движението на въздушните маси в помещението. Отопление като електрическо подово, водно подово, радиаторно и стенно не възпроизвежда звук и загряват помещенията много по-равномерно и комфортно. В техническите характеристики на всеки отоплителен уред можете да се информирате за нивото на шума.

Ефективност и ефикасност: Един от по-важните фактори при изграждане на отоплителна система е да се използва уред, които е енергийно ефективен и ще успее да затопли дома ви, по най-изгодния начин. Енергийно ефективните системи могат да спестят значителни суми от месечните разходи за отопление в дългосрочен план.

Поддръжка: Всяка една отоплителна система има нужда от поддръжка. Някои отоплителни системи може да изискват редовни проверки или почистване на филтъра ежегодно, докато други може да изискват редовно почистване, като например камини или пелетни котли. Поддръжката е важна, защото Ви гарантира по-дълъг, безопасен, ефективен и безпроблемен експлоатационен период на инсталацията.

Размер на дома: Размерът и оформлението на Вашия дом ще повлияят на вида и размера на необходимата отоплителна система. Тук е препоръчително да се посъветвате с квалифицирано лице, което да Ви помогне при избора. Закупуването на по-малък брой или по-малки радиатори, ще направи първоначалната инвестиция по-малка, но в дългосрочен план може да увеличи разходите за енергия и ще повлияе негативно на комфорта във Вашия дом. Важно е правилно да се пресметне необходимата мощност на отоплителния уред спрямо размера на жилището, изолираността на стените, дограмите и др. 

Гаранции: Изисквайте и пазете гаранционната карта на Вашия отоплителен уред и закупените към него елементи. Не забравяйте да извършвате периодични профилактики, защото от тях зависи валидността и срока на гаранционния период.

Филтър преди отоплителния уред: Препоръчително е към отоплителните инсталации да се слага филтър, който да събира утайките и замърсяванията от системата. Филтрите удължават живота на отоплителните уреди, помагат на системата да работи по-ефективно и може да предотвратят бъдещи проблеми.

Стаен термостат: Препоръчваме да използвате термостат не само ако удобството е от съществено значение за Вас. Термостатът поема грижата отоплителния уред да работи само, когато е необходимо и по този начин води до значителна икономия в сметките, същевременно повишава комфорта и експлоатационния период на съоръжението. При оптимално прилагане на функциите на термостата и подбор на програма може да постигнете до 35% спад на месечните сметки.

Контрол на влажността: Някои отоплителни системи, като например климатиците, могат да изсушат въздуха в дома Ви, което води до дискомфорт. От друга страна охлаждане с термопомпа може да доведе до прекалено овлажняване \предпоставка за образуване на мухъл\. Помислете за системи, които ще Ви дават максимален комфорт и удобство. Термостатите Computherm Q20, или Q20RF, измерват освен температурата и влажността, за да сте постоянно информирани и за да контролирате тези процеси в дома Ви.

Ако сте помислили за всички тези фактори, ще можете да вземете решение за най-добрия метод за отопление и охлаждане за Вашия дом, който отговаря на Вашите нужди, предпочитания и бюджет. Преди да вземете финално решение е препоръчително да се консултирате със специалист, който да Ви помогне.

Може също така да харесате…

Топломакс също така Ви предлага

Газови котли

Едноконтрурни и двуконтурни кондензационни котли, газови котли с вграден бойлер с различни мощности.

Газови конвектори

За надеждно и икономично отопление на ресторанти, складове, вили, къщи, производствени помещения и др.

Препарати за отоплителни системи

За почистване на инсталацията, защита от корозия, от замръзване, за запушване на течове и др.

Магнитни филтри и сепаратори

Подходящи за битови инсталации, промишлени инсталации и комунални инсталации.

Комини и димоотводи

Коаксиални колена, коаксиални удължения, стенни преходи, накрайни за плосък покрив и др.

Газови проточни бойлери

Газови проточни бойлери със затворена горивна камера на метан и на пропан-бутан.

Термопомпи

Екологични източници на топлина с възможност за избор на различни мошности.

Излъчватели

С дистанционно управление, подходящи за използване на тераси, в заведения и др.